Kalendář akcí - únor

Po Út St Čt
1 2 3
6 7 8 9 10
13 14 15 16 17
20 21 22 23 24
27 28

Recepty nejen z farmářského dopoledne


Připravili jsme si pro vás recepty nejen z farmářského dne. Dobroty, které si můžete připravit v pohodlí vašeho domova i s vašimi ratolestmi. Případné recepty v ucelené formě k vytisknutí naleznete zde.


Těsto na jablečný závin

  • ½ kg hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce octa
  • 3 lžíce vody

Křupavé tvarohové tyčinky

  • 100 g tvaroh ve vaničce
  • 100 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • kmín
  • sezam
  • mák

Postup přípravy:

  1. Hladkou mouku, trochu povolené nakrájené máslo, vejce, asi ½ lžičky soli a měkký tvaroh dejte do mísy a ručně nebo v robotu hnětacím hákem zpracujte hladké těsto.
  2. To zabalte do potravinářské fólie a dejte asi na hodinu do lednice.
  3. Poté ho na pomoučeném válu rozválejte na tenkou placku a tu pomocí válečku opatrně přeneste na plech s pečícím papírem.
  4. Až zde ho rádlem nakrájejte na tenké tyčinky. Ty pomašlujte studenou vodou, ještě lehce osolte a posypte dle chuti mákem, sezamovými semínky nebo kmínem.
  5. Pečte v předehřáté troubě při 190 stupních dozlatova.

Koláč se zakysanou smetanou a malinami

Těsto

  • 220 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 3 žloutky
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • ½ lžičky vanilkového cukru
  • 30 g zakysané smetany 20%

Krém

  • sníh z bílků 3 ks
  • 70 g cukru krystal
  • 600 g zakysané smetany 20%
  • 10 g vanilkového cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu

Postup přípravy:

  1. Z mouky a másla vytvoříme sypkou směs, ke které postupně přidáme moučkový cukr, sůl, 3 žloutky, vanilkový cukr a zakysanou smetanu. Vytvoříme těsto, které si rozdělíme na dvě stejné části. Každou zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 min mrazáku.
  2. Připravíme si dortovou formu o průměru 20 cm, vyložíme jí pečícím papírem.
  3. První část těsta nastrouháme na hrubém struhadle do pečící formy a dáme do trouby předehřáté na 190 stupňů/ 10 minut.
  4. Mezitím si vyšleháme sníh z bílků + 70 g cukru krystal, dále si do mísy dáme zakysanou smetanu, cukr krystal 70 g, vanilkový cukr – vše zamícháme, přidáme kukuřičný škrob.
  5. Do této směsi opatrně vmícháme sníh z bílků.
  6. Hmotu nalijeme na předpečený korpus, posypeme mraženými malinami 50 g.
  7. Vezmeme druhou část těsta z mrazáku a nastrouháme opět nahrubo po celém povrchu koláče.
  8. Pečeme opět na 190 stupňů/ 10 minut, necháme vychladnout cca 40 minut, vložíme do lednice na 2-3 hodiny přikryté folií.
  9. Koláč posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Dýňový páj

Těsto

  • 250 g pšeničné nebo špaldové hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125 g rozpuštěné vychlazené máslo
  • 125 g moučkového cukru

Krém

  • 450 g dýně hokaido (váha je po vydlabání, dýni neloupeme)
  • 200 g 31 - 33 % smetany ke šlehání
  • 6 lžic medu
  • 125 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 1 lžička skořice
  • 3 vejce

Postup přípravy:

Do mísy dáme mouku, vejce, máslo a cukr a zpracujeme těsto, které odložíme do lednice na 20-30 minut. Vydlabeme dýni a pokrájíme jí na malé kostičky. Nasypeme jí do hrnce, zalijeme vodou a povaříme do změknutí. Po uvaření přebytečnou vodu vylijeme. K uvařené dýni přidáme smetanu ke šlehání, med, tvaroh, skořici, zázvor a vejce. Důkladně vše rozmixujeme ponorným mixérem nebo ve smoothie makeru. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Vyndáme těsto na korpus z lednice, odkrojíme z něj cca šestinu a tu odložíme stranou. Zbytek těsta buď rozválíme do kulaté placky, přendáme do formy a upravíme nebo ho do ní rovnou postupně vtlačujeme a zarovnáme. Z odkrojeného těsta si vytvarujeme lístky ( nebo jiné tvaru dle libosti a fantazie ). Dýňovou směs nalijeme na těsto do formy a vložíme do trouby na cca 10 minut. Po 10 minutkách na koláč poklademe lístky a pečeme dalších 20-30 minut. Koláč je hotový tehdy, když jsou kraje korpusu i lístky zlatavé až nahnědlé.


Muffiny s mrkví a jablkem

Těsto

  • 1 špatka soli
  • 2 vejce
  • 60 g másla
  • 50 ml mléka
  • 1 jablko
  • 2 mrkve
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 180 g polohrubé mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího práčku do pečiva

Postup přípravy:

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Očištěné větší mrkve a jablko nastrouháme nahrubo. V míse smícháme polohrubou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr krupici, vanilkový cukr, mletou skořici a špetku soli. V druhé míse rozpustíme máslo, přimícháme vejce a mléko, smícháme se sypkými surovinami, a nakonec přimícháme nastrouhané jablko s mrkví. Formy na muffiny vymazané tukem a vysypané moukou, nebo papírové košíčky, naplníme do ¾ . Muffiny pečeme přibližně 25 minut dozlatova. Hotové muffiny můžeme ozdobit podle chuti polevou, marcipánem nebo čokoládou.


Pečený čaj

Pečený čaj si můžete dát snad v každé kavárně. Ovšem udělat si domácí bez pochyby báječný ovocný čaj, to je to pravé ořechové. Víte, co do čaje dáte, je hotový za chvilku a navíc se zbavíte přebytků veškerého ovoce. Pokud jste si navíc začátkem léta udělali mraženou zásobu jahod nebo třeba rybízu (ostatně ten je v čaji nejlepší), rozhodně jste neprohloupili. Čaj totiž upečete i ze zmrzlého ovoce. Ačkoliv se fantazii meze nekladou, měli byste dodržovat pár základních pravidel.

  1. V první řadě se vyhněte banánům, které v troubě zčernají a v čaji nejsou dobré.
  2. Velké ovoce (jablka, hrušky…) nakrájejte na menší kostky, malé plody nechte jen tak (rybíz, maliny, ostružiny…).
  3. Nebojte se experimentovat, ale nepřežeňte to. Ale například švestky se hodí do jakékoliv směsi a jako jedno z mála ovoce se hodí i na jednodruhový čaj. Rozhodně nic nezkazíte, pokud do kterékoliv směsi přidáte rakytník. Sice pak ve sklenici vypadá trochu jako kukuřice, ale je tak báječně nakyslý, že každé směsi dodá nezaměnitelnou chuť.
  4. Do čistě zimních směsí (citrusy, zázvor…) použijte třtinový cukr, který čaji dodá krásně karamelovou barvu.
  5. Citron vždy oloupejte, protože jeho kůra dodává čaji zbytečně nahořklou chuť.
  6. Co se sladkosti směsi týče, cukr slouží také jako konzervant, bez něho směs nepřipravíte. Všeobecně platí, že by cukru mělo být +- asi o polovinu méně, než je hmotnost ovoce (samozřejmě v závislosti na sladkosti ovoce, kdy rybíz je asi nejkyselejší).

Budete potřebovat

  • 1 špatka soli
  • 2 vejce
  • 60 g másla
  • 50 ml mléka
  • 1 jablko
  • 2 mrkve
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 180 g polohrubé mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího práčku do pečiva

Postup přípravy:

  1. Všechno ovoce omyjte, velké zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky, dejte do hlubšího pekáče. Citrony oloupejte a také nakrájejte, přidejte k ovoci, stejně jako koření. Zalijte rumem. Ten slouží ke zvýraznění chuti, jako konzervant, a navíc ovoce podlije, aby se nepřipálilo do doby, než pustí vlastní šťávu. Pokud nemáte klasický tuzemák rádi, použijte bílý rum nebo třeba slivovici nebo alkohol vynechte úplně. Alkohol se ze směsi zcela vypaří, takže nemusíte mít strach čaj podávat dětem.
  2. Směs promíchejte a dejte do předehřáté trouby na 200°C. Pečte asi 30 minut s tím, že směs několikrát pořádně promíchejte.
  3. Horkou směs plňte do horkých suchých sklenic až po okraj. Pevně zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru. Trvanlivost prodloužíte zakápnutím povrchu rumem. Pro jistotu uchovávejte v lednici.
  4. 2-4 lžičky směsi pak dejte do hrnečku (250 ml) a zalijte vroucí vodou.

A z čeho ještě můžeme pečený čaj udělat?

Jak již bylo řečeno, švestky se hodí úplně do všeho. Pokud máte jenom švestky, přidejte k nim trochu více skořice a badyán. Čistě švestkový čaj je výborný.

Pravý zimní pečený čaj

  • 3 kg citrusů (citrony, pomeranče, mandarinky, pomelo…oloupat, alespoň částečně zbavit vnitřních slupek, které jsou nahořklé)
  • kousek zázvoru (oloupat, nakrájet na mini kostičky nebo nastrouhat)
  • 1 kg třtinového cukru
  • 0,1 dl rumu
  • 2 lžičky skořice
  • 10 hřebíčků
  • 5 badyánů

Klasický pečený čaj

  • 2 kg letního ovoce (mražené jahody, rybíz, maliny, borůvky, ostružiny…)
  • 1 kg pokrájených jablek a hrušek
  • 2 citrony
  • 1 kg cukru
  • 0,1 dl rumu
  • 2 lžičky skočice
  • 10 hřebíčků

Bobulkový čaj

  • 1 kg rakytníku
  • 1 kg černých jeřabin (aronie)
  • 1 kg klasických jeřabin
  • 2 citrony
  • 1 kg cukru
  • 0,2 dl rumu (bobule nemají tolik vody, proto více rumu, podlít ale můžete samozřejmě i vodou)
  • 2 lžičky skočice
  • 10 hřebíčků

Co dodat?

Pečený čaj vyrobíte z jakéhokoliv ovoce. Nebraňte se mraženému ovoci, ale super je i sušené. Do směsi můžete přidat klidně i kustovnici, brusinky a rozinky. Čaj jednoduše zkazit nemůžete. Je to výborná tekutina, která nadchne i děti a navíc jde i o drobný dezert, protože ovoce z hrnečku pak samozřejmě také zkonzumujeme. Mňam! A pokud máte ovoce na rozdávání, tak ho zavařte podle našeho receptu a rozdávejte ve formě pečeného čaje. Když skončí letní prázdniny jsou Vánoce za humny a jako doma vyrobený dárek se čaj rozhodně hodí!


Celozrnná bagetka

Suroviny

  • 500 g celozrnné mouky pšeničné hladké
  • 1 ks droždí
  • mléko vlažné - dle potřeby
  • sůl
  • 15 g sádla
  • semínka
  • kmín

Postup přípravy:

Všechny suroviny vložíme do robota, vytvoříme vláčné těsto, které necháme ¾ hodiny kynout. Po vykynutí tvoříme bagetky, které potřeme rozšlehaným vejce a posypeme různými semínky. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 10 min.


Škvarkové placky

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g sádla
  • sůl
  • kmín
  • 1 ks droždí
  • mléko vlažné- dle potřeby
  • 200 g škvarky umleté

Postup přípravy:

Všechny suroviny vložíme do robota, vytvoříme vláčné těsto, které necháme ¾ hodiny kynout, tvoříme placky, které propícháme vidličkou a posypeme kmínem. Pečeme na 180 stupňů asi 15 min.


Italská foccacia

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g olivového oleje
  • sůl
  • voda vlažná
  • ½ droždí
  • sušená rajčata
  • snítky rozmarýnu
  • olivy

Postup přípravy:

Troubu předehřejte na 220 stupňů Celsia a můžete se vrhnout do díla. Je to opravdu snadné! Droždí rozmíchejte ve 200 ml vlažné vody (teplota okolo 30 stupňů) a promíchejte ho s moukou, olivovým olejem. Těsto propracujte rukama, poté ho posypte zlehka moukou, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Vykynuté těsto vyklopte na vál a rukama ho ještě promačkejte. Vytvořte pak plát těsta vysoký asi 1 cm. Pokapejte ho olejem, posypte lístečky rozmarýnu, kousky nakrájených rajčat, nebo oliv, osolte a vše konečky prstů vmasírujte do těsta. Focacciu přesuňte na plech, který jste potřeli olivovým olejem, a v troubě ji pečte asi 10 minut. Když vychladne, podávejte.


Hrášková pomazánka

Suroviny

  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • česnek dle chuti
  • 100 g lučiny
  • sůl

Postup přípravy:

Hrášek spaříme krátce v horké vodě, poté vložíme do ledové vody, aby zůstal krásně zelený. Po zchladnutí dáme hrášek do mixéru spolu s ostatními surovinami a rozmixujeme. Dochutíme solí. Můžeme podávat.


Pomazánka z červené řepy

Suroviny

  • 200 g červené řepy uvařené
  • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce nebo 200 g lučiny
  • česnek dle chuti
  • 150 g pomazánkového másla
  • sůl

Postup přípravy:

Nejprve si uvaříme červenou řepu do měkka, až vychladne, dáme do mixéru spolu s ostatními surovinami a rozmixujeme. Dochutíme solí.


Mrkvová pomazánka

Suroviny

  • 200 g mrkve
  • 100 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 100 g lučiny
  • sůl
  • 100 g másla

Postup přípravy:

Mrkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, dejte do misky a přidejte ostatní suroviny. Pomazánku nedělejte v mixéru, mohla by vám hodně zřídnout. Dochutíme solí.


Hrnkový koláč

Suroviny

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • prášek do pečiva
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce - sníh z bílků
  • švestky, může být i jiné ovoce
  • 1 ks vanilkového cukru
  • máslo, cukr a hrubá mouka na drobenku

Postup přípravy:

Troubu si předehřejeme na 175 stupňů. Smícháme všechny suroviny, a nakonec vmícháme sníh z bílků. Na vymazaný a vysypaný plech nalijeme těsto, poklademe ovocem, a nakonec posypeme drobenkou. Pečeme do zlatova.


Fazolové brownies

Suroviny

  • 420 ml fazolí červených sterilovaných
  • 2 - 3 hrnky ovesných vloček
  • olivový olej
  • 1 ks prášku do pečiva
  • 200 g medu
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 g holandského kakaa

Postup přípravy:

Nejprve si rozmixujeme ovesné vločky na co nejjemnější konzistenci, potom přidáme ostatní suroviny, čokoládu si rozdrtíme na menší kousíčky a zamícháme do směsi. Vzniklou hmotu vložíme do pekáčku s pečícím papírem, nebo použijeme papírové košíčky, a pečeme při 180 stupních asi 25 min.


Mrkvový koláč

Suroviny

  • 4 vejce
  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 2 čajové lžičky javorového sirupu nebo medu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 1¼ hrnku oleje
  • 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve (8 - 10 ks)
  • 1 hrnek vlašských ořechů

Postup přípravy:

Troubu předehřejte na 175°C/155°C.Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi. Vlijte olej a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy. Těsto promíchejte a přesuňte na plech a pečte asi 60 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. TIP: celý koláč můžeme potřít čokoládou a posypat nasekanými ořechy.


Buchta z ovesných vloček

Suroviny

  • 90 g ovesné mouky
  • 4 zralejší banány
  • 4 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • ovoce dle chuti

Postup přípravy:

Banány v míse rozmačkáme vidličkou, přidáme 4 celá vejce, zamícháme, přidáme zbytek surovin a rozmixujeme. Vytvoříme řídké těsto, které nalijeme do menší formy. Na těsto poklademe různé ovoce-maliny, jahody, borůvky, ostružiny…… Pečeme při 180 st. cca 30 min.